Wilt u kostenefficiënter werken? Vergeet dan uw financiële diensten niet te evalueren en ontdek de verborgen cash flow in uw bedrijf!
Financiële dienstverlening omvat zowel corporate finance, als trade finance, cash management en treasury. Met de juiste kennis kunt u binnen bepaalde financiële domeinen tot 80% besparen. We bekijken enkele valkuilen en uitdagingen.

De rol van uw bankier

Een bankier is niet zomaar een leverancier. Banken hebben, onder andere door bepaalde waarborgen en kredietportefeuilles, een bepaalde machtspositie waarmee u best rekening houdt. Verder werkt uw corporate banker steeds samen met de interne dienst van de bank. Die werkt volgens eigen regels en heeft een eigen interpretatie van de cijfers. De bank een zo volledig mogelijk dossier aanleveren, helpt uw bankier en de interne dienst te vertrekken vanuit uw interpretatie, zodat ze er zelf geen hoeven te maken.

Een bank heeft bovendien zijn eigen agenda. Oplossingen die niet voldoende winstgevend zijn, worden niet altijd voorgesteld. Afhankelijk van hun positie in de markt, zullen ze andere tarieven en risico-inschattingen hanteren. Eenzelfde financieringsaanvraag kan in verschillende periodes dus leiden tot uiteenlopende voorstellen. Wees bewust van deze achterliggende context, zodat u er beter op kunt reageren en zo meer kunt bereiken.

Risico’s in kredietverzekeringen

Optimalisatie op het vlak van kredietverzekeringen heeft vooral te maken met kredietlimieten. Deze verzekering kan u indekken tegen risico’s van wanbetaling, maar kan ook dienen als alternatieve vorm van financiering tegenover banken. Kredietverzekeringsmaatschappijen gaan u niet tegen elk risico beschermen. Ga steeds na welke risico’s niet afgedekt worden en probeer deze toch te verzekeren. De risico’s die maatschappijen niet graag afdekken, zijn namelijk vaak net die waartegen u zich best beschermt.

Complexe cash pooling

Cash pooling optimaliseren is zeer tijdrovend omdat het zo complex is, zeker bij internationale activiteiten. Het gaat over enorm veel transacties, waardoor de opvolging van cash pooling zeer arbeidsintensief is en er speciale technieken voor nodig zijn. Daarnaast is de uitdaging om het gecreëerde voordeel ook te laten terugvloeien naar de verschillende entiteiten. Foreign exchange en multiday money maken dat proces niet eenvoudiger.

Leveranciers van betaalservices

Onder betaalservices vallen alle diensten met betrekking tot cash, elektronisch, digitaal of contactloos betalen. Binnen dit domein is het belangrijk te weten wie uw leveranciers zijn: welke platformen ondersteunen ze, wat zijn hun tarieven, in welke landen zijn ze aanwezig … Uw leveranciers moeten bovenal continuïteit kunnen verzekeren in hun diensten. Een netwerk dat uitvalt, heeft grote gevolgen.

Zorg dat u op de hoogte bent van uw eigen consumptiepatroon en houd ook rekening met protocollen. Van software veranderen kan immers kosten met zich meebrengen. Breng ook structuur in uw leveranciers over de grenzen heen. Weet waar u naartoe wilt en wie daar aanwezig is om u te helpen. Ontlast ten slotte het finance team door de globale administratie te optimaliseren.

Wenst u één of meer van uw financiële diensten grondig onder de loep te laten nemen? Binnen het Europees finance team van ERA werken een dertigtal experten, met elk hun eigen financiële specialisatie. Zij zetten hun expertise, ervaring en specifieke technieken graag voor u in. Daarbij kijken we verder dan de besparing op zich en zoeken we naar duurzame oplossingen voor het optimaliseren van uw kosten.
Contacteer ons vrijblijvend.

Meer informatie? Herbekijk hier gratis het webinar ‘De verborgen cash flow in financiële diensten’ van Marc Beyens, financieel expert bij ERA.