Het is moeilijk om te voorspellen hoe de wereld van morgen er zal uitzien. Toch kregen de bedrijfsleiders die eind 2019 het ERA Reaching New Heights-evenement bijwoonden, al een belangrijk advies voor de toekomst. De 5e industriële revolutie staat voor de deur en kan niet genegeerd worden, was de boodschap. Deze revolutie wordt aangedreven door artificiële intelligentie (AI) en big data en zal de bestaande industrieën en huidige innovatie transformeren.

“We zien technologie steeds meer als een belangrijke onderscheidende factor, zelfs in zeer traditionele sectoren”, aldus Johan Van Delm, Managing Partner van ERA Belgium, in zijn inleiding. Hij merkte op dat het evenement over bedrijfstransformatie samenviel met de elfde verjaardag van de consultancyorganisatie in België. De locatie DigitYser was perfect vanwege de focus op startups en innovatie. Philippe Van Impe en Rachel Alexander van Omina Technologies waren uitgenodigd als gastsprekers, voor hun inzichten en om de bestaande denkpatronen te verbreden. Meer over de presentatie van Rachel Alexander in de volgende nieuwsbrief.

“We zitten midden in een technologische revolutie die van invloed zal zijn op de banen van arbeiders en bedienden in elk bedrijf, dus mis deze trein niet!” Dat waren de openingswoorden van Philippe Van Impe, CEO en oprichter van DigitYser, de Europese Data Innovation Hub, en de eerste gastspreker.

Onderzoek naar het belang van AI

AI-technologie kan onze levens ten goede veranderen. Denk maar aan zelfrijdende auto’s, betaalbare toegang tot gesofisticeerde medicijnen of nog: verbeterde bedrijfsprocessen. De ‘5e industriële revolutie’ gaat over de snelle aanvaarding en toepassing van AI-algoritmen, maar de naam is volgens Van Impe slecht gekozen. We moeten volgens hem spreken over ‘Maatschappij 5.0’ want deze revolutie, met mensen aan het roer eerder dan bazen, zal de samenleving echt ten goede komen.

“Veel CEO’s betreuren dat ze het hele internet-gebeuren laattijdig omarmd hebben. Zorg daarom dat je zeker snel mee bent met AI, dat je deze technologie begrijpt en gebruikt in je werk”, zei Van Impe. Uit een snelle opiniepeiling bij het publiek bleek dat ongeveer 10% van de deelnemers al beroep doet op AI in hun projecten. Dat is een goed begin, merkte Van Impe op. Hoewel slechts 20% van de recent bevraagde bedrijven een concrete AI-toepassing gebruikt, zien velen van hen – ongeacht hun sector of bedrijfsgrootte – wel al de waarde van AI in en willen ze dit maximaal inzetten in hun bedrijfsgebeuren. AI heeft meerdere toepassingen: van analyses tot robotica, over deep learning en automatische vertaling tot de analyse van sociale netwerken.

Beheer uw AI-verwachtingen

“Jouw rol is om AI te activeren. Om te overwegen waar je het kan gebruiken om bedrijfswaarde te creëren”, adviseerde Van Impe. Geloof echter niet alle hype. AI zal onze jobs niet overbodig maken of moordende robots ontketenen. AI is ook geen magische toverstaf voor alle uitdagingen. AI-gegenereerde muziek is bijvoorbeeld verschrikkelijk om te aanhoren, zoals de ML6-hackathon onlangs duidelijk maakte.

Ondanks meerdere jaren van AI-teleurstellingen in de afgelopen vijf decennia, gepaard gaande met verminderde financiering, wordt AI-technologie vandaag beter begrepen en gaat deze een mooie toekomst tegemoet. Vooral Europa en België zijn AI-leiders op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, merkte Van Impe op. Vijf jaar geleden richtte hij de AI & Data Science Community van België. De 4000 leden gebruiken AI dagelijks.

Ben je geïnteresseerd in AI? Neem dan deel aan een hackathon of een ander AI-initiatief, volg een cursus over AI – zoals die van DigitYser/DataCamp – of ga naar een data science-bijeenkomst in België. Tegen 2020 zal naar verwachting 50% van de bedrijven onvoldoende vaardigheden hebben op het gebied van AI en data om meerwaarde te creëren. Zorg er dus voor dat je deel uitmaakt van de ‘gekwalificeerde’ helft en dompel je onder in het AI-bad!