Patrick is een expert in inkoopmanagement. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in het organiseren, structureren en moderniseren van bedrijfsaankopen in verschillende sectoren zoals retail, groothandel, de industrie en het bankwezen. Doordat hij jarenlang hoofd inkoop was binnen facility management, kan hij ook deze ervaring inzetten ten gunste van de klant.

Bij ERA zal Patrick zich concentreren op de optimalisatie van de inkoopprocessen van bedrijven en hun supplier management, in uiteenlopende domeinen zoals beveiliging, drukwerk, fleet, onderhoudswerken, cleaning en kantoorbenodigdheden.

1+1 biedt meer dan 2

De beslissing van Patrick om het ERA-netwerk te vervoegen heeft meerdere redenen. “Allereerst wil ik mijn ervaring die ik gedurende al die jaren bij grote internationale organisaties heb opgebouwd, inzetten voor kmo’s”, zegt Patrick Moulaert, partner bij ERA. “Daarnaast wil ik actief blijven in inkoop en werk ik niet graag alleen. Ik ben een echte teamplayer en houd van teamwerk. Die drie zaken vind ik terug als partner bij ERA. ERA adviseert hoofdzakelijk kmo’s en bestaat uit een netwerk van partners die elkaar ondersteunen. Ik geloof dat, dankzij teamwerk, 1 + 1 meer dan 2 oplevert. Het concept van ERA past volledig in die visie, net zoals de manier waarop ze klanten behandelen en omgaan met leveranciers.”

Nieuwe technologieën, tools en trends binnen inkoop en facility

“Ik kijk alvast uit naar de toekomst van procurement management”, zegt Patrick. “Ook in dit domein verschijnen er immers nieuwe systemen en technologieën, waaronder artificial intelligence (AI). Deze maken het mogelijk nog performanter te werken dankzij scherpere analyses en een nog betere kennis van de markt. Tools zoals E-auctions, elektronische tenders en procurement-managementapplicaties, maken vandaag al een groot verschil in onze aanpak. Het zijn zeker geen one-size-fits-all-oplossingen, maar in bepaalde situaties kunnen ze, op het gepaste moment in het aankoopproces, schitterende resultaten opleveren.”

Patrick is daarnaast ook geïnteresseerd in hoe de positie van de inkoopdienst binnen bedrijven verandert. “Inkoop lijkt momenteel te evolueren in dezelfde richting als HR (payroll), IT of fleet. Die diensten worden steeds vaker uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven. Belangrijke inkoopbeslissingen zullen intern blijven, maar de uitvoering van de inkoopprocessen lijkt te verschuiven naar externe diensten. En dat is precies wat ERA aanbiedt op vlak van niet-strategische inkoop. Bedrijven concentreren zich alsmaar meer op hun kernactiviteiten en laten externe diensten de ondersteunende activiteiten uitvoeren. Die verschuivingen en nieuwe technologieën houden mijn job verrassend en levendig. Verveling ligt er voor mij alvast niet op de loer.”

Natuur, kunst en een bouwproject

In zijn vrije tijd kan Patrick zich evengoed makkelijk bezighouden en trekt hij graag naar de natuur. Hij houdt immers van skiën, wandelen en zeilen. Destijds deed hij ook aan valschermspringen en ballonvaren. Hij is liefhebber van (hedendaagse) kunst en architectuur en bezoekt geregeld musea en tentoonstellingen. Recentelijk beheerde hij bovendien een bouwproject, namelijk de realisatie van een nul-energiewoning. “De markt staat momenteel nog in zijn kinderschoenen wat dit soort woningen betreft. Dankzij zo’n uitdaging leer je erg veel over de bouwsector.”

Professionele achtergrond

Voor zijn start bij ERA, werkte Patrick gedurende 13 jaar bij ING, waar hij verschillende functies uitoefende. Hij was er onder meer 7 jaar hoofd inkoop binnen het departement facility management. Daarvoor werkte hij bij Spector Photo Group als Group Purchase Manager. Hij begon zijn carrière als zelfstandige shopmanager bij Fnac. Al snel groeide hij door naar een managementfunctie binnen het bedrijf en werd hij verantwoordelijk voor een netwerk van 32 Fnac-servicewinkels.