Verwarming, ventilatie, koeling en verlichting nemen grote happen uit je bedrijfsbudget. Je energiekosten in bedwang houden, maakt aanzienlijke middelen vrij voor je kernactiviteiten. Maar hoe doe je dat? En kan je ze verminderen, ook al stijgen de prijzen op de lokale en internationale markten?

Er zijn globaal bekeken vijf verschillende hefbomen die je energiekost kunnen beïnvloeden. Meer opheldering daarover in de volgende nieuwsbrief. Eerst even aandacht voor twee meer atypische manieren om je energiekost te bedwingen.

Verrassende netspanning

Soms zijn er minder voor de hand liggende ingrepen mogelijk om je energiefactuur te verlagen. Wierp je al eens een blik op je netbeheerderskost? Die is in principe niet onderhandelbaar, maar het is toch de moeite waard om deze kost van naderbij te bekijken. Hij hangt immers af van het soort connectie op het elektriciteitsnetwerk: hoogspanning, middenspanning of laagspanning. In bepaalde gevallen kan je aanzienlijk besparen door te veranderen van connectie. Dit doordat de kost van je contract bij de verschillende connecties anders berekend wordt.

Steunen op nieuwe technologieën

Tegenwoordig kan je ook nieuwe technologieën inzetten om je energiekost te verlagen. Je kan bijvoorbeeld een applicatie op basis van Artificiële Intelligentie (AI) integreren in je beheersysteem voor HVAC. Zo kan alle informatie vanwege het beheersysteem (buitentemperatuur, vochtigheidsgraad…) gecombineerd worden met externe info (weerbericht, energiemarkt…) en de instellingen door de gebruikers. Via AI wordt, rekening houdend met het gedrag van het gebouw (bv. de nodige tijd om op te warmen), je energieverbruik verminderd of geoptimaliseerd volgens de marktprijs. Ook het comfort kan zo vergroten.

Naast deze twee besparingsvoorbeelden, zijn er 5 belangrijke factoren die een impact hebben op je energiekost. Ken jij ze al? Laat het gerust eens bezinken en ontdek ze in de volgende ERA-nieuwsbrief.