Philip Declat vervoegt ERA Group als partner. Hij zal zich bezighouden met de analyse van logistieke processen en kosten van klanten uit verschillende sectoren. Declat combineert een financiële achtergrond met een uitgebreide ervaring in de logistieke sector.

Philip Declat spreekt de taal van de logistiek

Concreet zal Declat de logistieke bedrijfsprocessen bij klanten analyseren en optimaliseren, gaande van het orderproces over de (interne) warehouse processen tot transport- en leveringsprocessen. Dankzij een gedetailleerde analyse kan ERA realistische voorstellen doen om de logistieke kosten te drukken, om het netwerk te optimaliseren, en/of om verbeteringen door te voeren in hun processen. Logistiek heeft immers grote uitdagingen in België qua rentabiliteit en budgetten. Daarnaast hebben we de impact van de sterk toegenomen containertarieven en de onzekerheid om plaats aan boord te vinden. Dergelijke evoluties veroorzaken aanpassingen in de supply chain. Die kosten bedrijven geld.

Op het vlak van bijvoorbeeld verzekeringen, energie, invoerrechten, machine- en wagenpark & facility management is meestal wel winst te boeken. ERA kan 45 categorieën in beschouwing nemen, en bekijkt samen met de klant op welke categorieën het zinvol is om te werken.

Het parcours van Philip Declat

Na zijn studies startte Declat zijn carrière als risk underwriter, bij Euler Hermes kredietverzekeringen. Daar leerde hij bedrijven en groepen kritisch analyseren vanuit het perspectief van een financiële instelling. Hij had regelmatig contact met de CFO’s van zijn klanten aangezien die sterk geïnteresseerd zijn in de positie van hun kredietverzekeraar ten opzichte van hun klantenportefeuille. Hij werkte daarna als Business Controller bij Accenture en Deloitte op projecten voor onder meer UCB, Inbev, Japan Tobacco International & BASF. Daarna maakte hij als business controller de overstap naar de logistieke sector bij XPO Logistics, om daar verder door te groeien naar het management. Na XPO Logistics vervoegde hij de Ahlers groep, eerst als Finance Director en daarna als General Manager.

Mogelijke efficiëntiewinsten

ERA heeft de kennis in huis om bedrijven bij te staan om een gerichte oplossing te vinden. Enkele mogelijke pistes qua optimalisatiemogelijkheden:

    • Optimalisatie / hertekenen van de toeleveringsketen, al dan niet met alternatieve leveranciers, maar altijd vanuit een goede communicatie met alle betrokkenen;
    • Netwerkoptimalisatie en zoeken naar nieuwe hubs;
    • Reductie van de CO2-uitstoot en vernieuwing van het wagenpark;
    • De mogelijkheden qua modal shift exploreren.

Interesse in een vrijblijvend gesprek?

Ja, ik wil een vrijblijvend gesprek over een efficiëntere logistiek