De fiscale en sociale lasten op bedrijfswagens gaan vanaf (ten vroegste) 1 oktober 2021 de hoogte in. Berekeningen tonen dat deze evolutie de totale kosten van een bedrijfswagenpark de volgende jaren doen stijgen met 3-4% , als je dezelfde voertuigen blijft aanbieden. Ook de bestuurders zien het VAA tot 25% toenemen voor een identieke wagen. Maar tot september heb je nog een andere optie.

Wat staat er te gebeuren?

De fiscale en sociale lasten op bedrijfswagens gaan (ten vroegste) vanaf 1 oktober 2021 fiks de hoogte in. Er is de voorbije weken veel gezegd en geschreven over de toekomstige vergroening van het Belgische wagenpark, en over hoe onze overheid dit in een stroomversnelling brengt door de fiscale voordelen voor bedrijfswagens met een klassieke benzine- of dieselmotor uit te doven.

De gevolgen voor bedrijfswagens en bestuurders

Onze berekeningen tonen dat de eruit voortvloeiende bijkomende fiscale en sociale lasten, de totale kosten van een bedrijfswagenpark de volgende jaren doen stijgen met 3-4% , als je dezelfde voertuigen blijft aanbieden. Ook de bestuurders zullen trouwens hun VAA tot 25% zien toenemen voor een identieke wagen. Het is dus zaak om vernieuwing te brengen in het wagenaanbod, zodat de TCO interessanter wordt of minstens niet stijgt.

Welke opties heb je als fleetverantwoordelijke?

Dit kan uiteraard in de eerste plaats door (meer) lage-emissiewagens (plug-in hybride of elektrische) op te nemen in de keuzemogelijkheden.
Daarbij wordt uit het oog verloren dat voor alle nieuwe bedrijfswagens vanaf (ten vroegste) 1 oktober 2021 uitsluitend volgens de (in 2018 ingevoerde) WLTP-norm gemeten CO2-uitstoot mag gebruikt worden voor het berekenen van het Voordeel van Alle Aard (VAA), de solidariteitsbijdrage (of CO2-taks) en de fiscaal verworpen uitgaven (% fiscale aftrek).

Tot die tijd kan je kiezen volgens welke CO2-waarde je de wagen inschrijft, en dit voor de volledige looptijd van de wagen. Tenminste, als het gelijkvormigheidsattest van de wagen ook nog de lagere, volgens de vroegere NEDC-norm gemeten, CO2-waarde vermeldt.
ERA maakt jouw Car Policy future-proof en optimaliseert de TCO van je wagenpark. Dat kan trouwens ook door andere efficiëntieverbeteringen door te voeren.